Prag som är huvudstad i Tjeckien är även landets folkrikaste stad som inräknat med förorter har cirka 2,6 miljoner invånare. Prag är ett politiskt, ekonomiskt och kulturellt centrum i landet.

Tjeckiens huvudstad är även huvudstad i det historiska landskapet Böhmen, som blev en del av Tjeckoslovakien år 1918, och Tjeckoslovakien delades sedan upp på 90-talet mellan Tjeckien och Slovakien.

Vädret i Prag

Prag har ett tempererat klimat med riktigt varma somrar och även ofta riktigt kalla vintrar. Man kan förvänta sig lite snö på gatorna mellan december och mars, men det blir oftast inte mer än 20 cm snö. Somrarna är oftast mycket soliga. Medeltemp i juli är 24 grader och i januari cirka 0 grader.

Priser i Prag

Det är mycket prisvärt att äta och dricka i Prag. En inhemsk öl i Prag kostar cirka 15 kronor på pub/restaurang. En liter vin kostar cirka 50 kronor. En måltid på pub/enklare restaurang för två personer kan ni få för cirka 150-200 kronor, och för lite bättre mat på restaurang går kalaset bara på sådär 300-350 kronor för två personer. En kopp kaffe på stan i turistkvarteren får du betala cirka 20 kronor för. Priser på kläder är ganska jämförbara med priser i Sverige.

Prags sevärdheter

Prag är en av världens mest populära destinationer och huvudstäder, och det är lätt att förstå varför när staden kan erbjuda så många sevärdheter. Prag tog betydligt mindre skada under andra världskriget än andra europeiska städer, så många byggnader finns bevarade.

Sevärt i Prag är bland annat Pragborgen som började byggas redan på 800-talet. Borgen i Prag är världens största “förhistoriska” slott enligt Guiness rekordbok, och slottet drar varje år cirka 1,8 miljoner besökare.

Fakta om Prag - Pragborgen

Det astronomiska uret, är ett fantastiskt medeltida astronomiskt ur som du hittar i den gamla stadshallen på gamla stadens torg.

Astronomiska uret i Prag

Man får inte missa att besöka gamla stadens torg som är omgivet av gotiska byggnader som kyrkor och stadshallar och en mängd vackra statyer.

Krutporten är en magnifik gotisk port från 1000-talet som är en av de tretton ursprungliga entréerna till Prags gamla stad. Kvarteren i närheten Krutporten är några av Prags allra vackraste.

Karlsbron är en vacker bro över floden Moldau i Prag som byggdes under Karl IV:s regeringstid. Bygget påbörjades år 1357. Bron är en mycket populär sevärdhet i Prag.
Karlsbron i Prag

En mycket viktig plats i Tjeckiens och Prags historia är Vaclavplatsen. Här hölls demonstrationerna 1989 som ledde till att kommunismen störtades. Det avlånga torget är en perfekt plats för att njuta av en öl och se på folk. Här finns palats, butiker, hotell och krogar. Vid Vaclavplatsen ligger även det kända Nationalmuseum.